Omrzliny
V současné době trápí celou Českou republiku úporné mrazy. Některým lidem to však nebrání v dlouhém pobytu venku. Co ale riskují, pokud nedodrží základní preventivní opatření, jsou omrzliny.
Ty vznikají nejčastěji na nechráněných okrajových částí těla, jakými jsou prsty, nos a uši.
Faktory usnadňující vznik samotných omrzlin:
- vlhký nebo zmrzlý oděv či obuv
- nedostatečný příjem teplé stravy, špatná výživa a nedostatek tekutin (ne alkoholu, který prochladnutí urychluje)
- Pocení nohou, strach, přiložené zaškrcovadlo při úraze, těsný oděv či obuv
- drogy nebo léky, měnící reakci nervového systému a cévní reakce, včetně alkoholu a kouření
Příznaky a dělení omrzlin:
- stupeň - chladná a necitlivá, kůže je voskově bílá či nafialovělá. V místě poškození pocit svírání, při oteplování v tomto místě může palčivě píchat. Takto ale vypadá na první pohled většina omrzlin.
- stupeň - je mezistádiem mezi vratným poškozením při 1.stupni a nevratným poškozením při 3.stupni. V místě omrznutí dochází ke ztrátě citlivosti, kůže bývá bílá až žlutá, mohou se tvořit puchýře.
- stupeň - tvrdá "vosková" kůže, nebolestivá ložiska, za několik dní se začíná projevovat zčernáním a úplným ztvrdnutím postižené části těla - dochází k odumření tkáně.
První pomoc:
- Pomalé zahřátí ložisek, např. omrzlých prstů vložených do podpaží atd.
- Zabraňte dalšímu ochlazování postiženého – snažte se ho přesunout do v závětří, nebo do
ne moc teplé místnosti a pomalu ho zahřívat teplými nápoji, nebo teplou vodou, která však nesmí působit bolest.
- Pokuste se masírovat okolí omrzlin.
- Dle rozsahu a hloubky sterilně kryjeme, fixujeme a zajistíme odborné ošetření
Upozornění:
!!! Nikdy omrzliny neotírejte sněhem, ani jiným materiálem kvůli rozšíření traumatu
a možnosti zavlečení infekce.
!!! Nikdy se nesnažte zahřát alkoholem, otupí vaše smysly a tělo bude rychleji chladnout, nepodávejte žádné léky, nenatírejte postižená místa mastí, zabraňte kouření.
!!! Puchýře zásadně neotvíráme a nepropichujeme, ale chráníme je před protržením.
Zpět